vins catalans són els que es produeixen a la regió vinícola espanyola de Catalunya. De tant en tant, la denominació s'aplica a una mica de vi francès fet a la regió del Rosselló català a causa de la transferència dels territoris francesos que actualment formen part d'Espanya. La ciutat de Barcelona és la capital de Catalunya i tot i no estar en una regió de vi (encara que una part del Penedès es troba a la major comarca de Barcelona) és el punt focal de la indústria del vi català: un mercat de consum primari, el seu port proporciona ficcions d'exportació i una font de recursos financers i inversions.

L'àrea té una llarga tradició vitivinícola i va ser el bressol del vi escumós cava, inventat a la dècada de 1870 a Sant Sadurní d'Anoia per Josep Raventós de Codorníu. A la tornada del segle 20, la indústria del vi català era a l'avantguarda de l'emergència d'Espanya com a líder mundial en la producció de vi de qualitat, sent la primera regió de vi espanyol a adoptar l'ús de tancs de fermentació d'acer inoxidable. L'àrea és també una important regió de producció de suro, amb una producció dirigida principalment a les cases de la regió Cava

L'evidència arqueològica suggereix que els fenicis van introduir l'elaboració del vi de la regió de diversos centenars d'anys abans que els romans van arribar allà. peces recuperades d'àmfora indiquen que els fenicis comerciaven vins catalans antics amb els egipcis. Els romans tenien una gran influència en el desenvolupament de la viticultura, en particular al voltant de Tarragona, la capital romana de l'Espanya ocupada català. Amb la caiguda de l'Imperi Romà al segle 4 i la posterior domini àrab, la producció de vi català va ser severament reduït. Va ser diversos centenars d'anys abans de la producció de vi va començar una altra vegada de debò.

Al segle 14, l'escriptor franciscà Francesc Eiximenis descriu vins catalans com els vins forts i denses, altament alcohòliques que, tot i l'alta qualitat, de vegades necessita ser diluït amb aigua